tiistai 4. tammikuuta 2022

Uuden vuoden aloitus

 

Ajatukset seuraavasta satokaudesta lähtivät taas liikkeelle, kun joululahjana oli villasukat, joiden sisällä karkkeja ja siemeniä. Niistä onkin mukava aloittaa vuoden kasvipohdiskelut.

Ensimmäisenä, tai siis mielenkiintoisimpana, on kaksi pussia papuja. Viime kesänä kasvatin kuutta lajia erilaisia puutarhapapuja, seitsemän siementä kutakin, osana EU-projektin kansalaistiedekokeilua. Viidestä lajista tulikin satoa, kuudes oli vasta kukassa ensimmäisen syyshallan tullessa. Kahdesta lajista itivät kaikki seitsemän siementä (ja toinen niistä oli se myöhäinen kukkija), yhdestä vain yksi. Mielenkiintoisin oli erityisen satoisa yksilö, joka tuotti yli kaksisataa siementä yhdestä taimesta. Alussa sitä lajia iti neljä siementä, joista yksi kääpiökasvuinen, kaksi normaaleja ja neljäs erityisen roteva, joka sitten oli tuottoisakin. Nämä kaikki viisi viime vuonna kasvatettua lajia menevät taas kesällä peltoon, ja erityisesti se mustapapu.

Uudet pavut ovat vähän erilaisia: molemmat matalahkoja, pakkauksen mukaan 40 cm korkeita, kun viimekesäisistä neljä oli köynöstäviä. Toinen on punavalkokirjava, kuten pari viimevuotistakin, toinen mustavalkoinen Yin Yang -kuvioinen uusi tuttavuus.

Pavuissa tavoitteena on kasvattaa omat siemenet seuraavaa vuotta varten ja mahdollisuuksien mukaan valita erityisen hyvin toimivia yksilöitä jatkoon. Tarkoituksena myös saada pavuista vaihtureiden kautta uusia lajeja projektin sisältä. Ja sitten tietenkin opetella syömään enemmän papuja.

-

Sitten siellä oli kirsikkatomaattien siemeniä. Kirsikkatomaatteja olen kasvattanut aikaisemminkin kotipihassa. Nyt siemenet ovat F1-hybridiä Super Sweet 100, mikä lupaa hyvää. Siemeniä on kyllä vain viisi, mutta riittää hyvin onnistuessaan.

Mielenkiintoinen kokeiltava on vesimeloni. Se saattaisi toimia ihan peltomaassa kuten kesäkurpitsatkin, mutta yleensä niitä täällä kasvatetaan kasvihuoneessa. Viime kesänä oli kyllä YLE:llä juttua Suomessa vesimelonia kasvattavasta viljelijäparista ja näytti ihan toimivan. Mielenkiintoista kokeilla.

Peltoa tai kotipihaa ajatellen on myös kukkasia: vaaleanpunakukkaista kosmoskukkaa. Ja pussillinen kanelibasilikaa kasvatettavaksi ikkunalaudalla versoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...