torstai 29. joulukuuta 2022

Hallitusspekulaatioita ennen vaalivuotta

 Arvio perustuu viimeisimpiin puolueiden kannatuslukemiin, viimeisimpänä Helsingin Sanomien galluppiin joulukuulta. Lähtökohtaisesti ajattelen, miten hallituksen kokoaja kokoaa ympärilleen sopivan kokoonpanon.

Tämänhetkisillä näkymillä Kokoomus on vastuussa hallitusneuvottelujen aloittamisesta. Petteri Orpolla on mahdollisuus edetä tässä kahta erillistä kilpailevaa linjaa; yhdessä perussuomalaisten tai demarien kanssa. Tämä valinta määrää sitten muutkin hallituskumppanit.

Kokoomuksen ja Perussuomalaisten hallitukseen sopivat Keskustapuolue ja Kristillisdemokraatit. Näillä puolueilla olisi nykyisen kannatuksen mukaan 54,7 % kannatus. Ongelmallista tässä olisi lähinnä se, lähteekö Keskustapuolue vielä kolmanteen hallitukseen, jossa vaarantaisi edelleen kannatusta. Ilman keskustan 9,8 % kannatusta ei hallitus synny tämän kautta.

Kokoomuksen ja SDP:n hallitusta täydentämään sopivat lähinnä Vihreät ja RKP. Tällaisen kokoonpanon kannatus on nykyisellään 56,7 %, mikä olisi varsin kova. Suuria linjaristiriitojakaan ei todennäköisesti muodostuisi ja tasapainoisen rakenteen vuoksi saattaisi olla suosittukin.

Jos SDP menee kokoomuksen ohi, voi Sanna Marin pyrkiä samanlaiseen hallitukseen Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n kanssa. Tässä saattaisi olla mahdollista ottaa myös Vasemmistoliitto mukaan, mutta silloin hallitus on ylileveä, eikä tämä olisi Kokoomukselle mieluisa ratkaisu. Todennäköisempää olisi päätyä samaan 56,7 % hallitusratkaisuun.

 Toinen vaihtoehto SDP:llä olisi pyrkiä nykyisen hallituskokoonpanon jatkoon. Tässä on kuitenkin useita vaikeuksia: SDP:n pitäisi olla suurin puolue päästäkseen muodostamaan hallitusta, Keskustapuolueen olisi vaikea tulla samaan hallitukseen jos mihinkään (eikä muutkaan ole niin kovin tyytyväisiä ehkä Keskustapuolueeseen), ja nykyisellään tämän kokoonpanon kannatus on kuitenkin melko matala, vaikka hyvä hallituksen loppukauden kannatukseksi: 51,1 %.

Nykyisellään minun mielestä todennäköisin hallituspohja on Kokoomus, SDP, Vihreät, RKP. Puhdas oikeistohallitus Kok, Pers, kesk, KD on myös mahdollinen, mutta ongelmallisempi sekä Keskustapuolueen että myös Kokoomuksen sisäisten jakojen vuoksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...