Perustulo: Lähtökohtana radikaalille perustulolle on, että sillä pystyy elämään täyttä mutta suhteellisen vaatimatonta elämää. Sen pitää kattaa kohtuulliset asumiskulut, ruokamenot, tarpeelliset tai ainakin välttämättömät hankinnat. Tarvittavan toimeentulominimin taso pitää määritellä järjestelmää kehitettäessä, mutta lonkalta heitettynä arviona 1.500 - 2.000 €/kuukausi saattaisi mahdollisesti olla sopiva taso. Tämä voisi toimia koko elinkaaren ajan, mahdollisesti niin, että lapsuusvaiheessa puolet perustulosta menisi perheen käyttöön, puolet rahastoitaisiin lapselle varhaisen aikuisuuden tarpeisiin.
Tasavero: kaikille verottomana jaettavan perustulon vuoksi kävisi progressio tarpeettomaksi. Kun muualta kuin perustulosta ansaittuun rahaan sovellettaisiin kiinteää veroprosenttia, muodostuisi progressio automaattisesti pohjalla olevan verottoman ansion vaikutuksesta. Tämä veroprosentti olisi asetettavissa niin, että verokertymä vastaisi nykyistä. Samalla voitaisiin ansiotulon pääomatulon veroprosentit yhdenmukaistaa, jolloin poistuu myös tarve muuttaa ansiotuloja pääomatuloiksi.
Kunnallis- ja aluevero: Kansalaisen keskeisimmistä palveluista, koulutuksesta, terveydenhoidosta ja sosiaalitoimesta, huolehditaan kunta- ja/tai aluetasolla. Jotta näiden tulosvastuullisuus ja demokraattinen päätöksenteko toteutuu, pitää niiden rahoitukseen tarvittavan verotuksen olla samalla taholla, joka niiden järjestämisestä on vastuussa. Tämän vuoksi nykytilanteeseen verrattuna on tärkeää, että alueet saisivat verotusoikeuden. Valtiolla pitäisi todennäköisesti edelleen olla rooli kustannusten oikeudenmukaisessa jakautumisessa eri alueiden väestöpohjan ja talouden mukaan. Tämän pitäisi kuitenkin toimia matemaattisen tarkasti objektiivisen tiedon varassa.
Sosiaalietuudet: radikaali perustulo korvaisi kaikki sosiaalietuudet.
Työttömyysvakuutus: Radikaali perustulo turvaisi perustoimeentulon myös työttömyyden aikana. Tämän vuoksi yhteiskunnan ei tarvitse huolehtia työttömyysturvasta. Yksilöt voivat itse suojautua nopealta elintason laskulta yllättävän työttömyyden aikana ottamalla yksityiseltä pohjalta järjestetyn työttömyysvakuutuksen. Tällaisia toimijoita varmasti syntyy, kun siirrytään radikaaliin perustuloon.
Eläkevakuutus: Myöskään erillistä eläkejärjestelmää ei tarvita, kun perustulo takaa riittävän toimeentulon vanhuuden aikana. Elintason laskulta voi suojautua säästämällä tai ottamalla yksityisesti järjestetyn eläkevakuutuksen.
Työmarkkinat: Radikaalilla perustulolla olisi monta vaikutusta työmarkkinoihin. Suurin vaikutus olisi, että todellakin voitaisiin puhua markkinoista työmarkkinoilla, koska työntekijäpuolella olisi todellista neuvotteluvoimaa. Toisaalta työn hinnoittelu menisi pitkälti uusiksi, koska mieluisaa työtä olisi mahdollista tehdä pienelläkin palkalla, koska elämisen perustaso olisi turvattu. Tällöin raja vapaaehtoistyön ja ansiotyön välillä liudentuisi. Myös kannustinloukut poistuisivat, jolloin henkilön on mahdollista aina ottaa vastaan työtä pelkäämättä tukien menetystä tai viivästymistä tai kohtuutonta "rajaveroprosenttia" tulon syödessä tukia. Vaikutus työmarkkinoihin on erillisen pohdinnan vaativa moniulotteinen kysymys.
Vaikutus kansantalouteen: No sitä voi pohtia myös.
Kuva huomion takia, mutta ei elämänlanka kovin huono kuvituskuva perustulolle ole.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti