maanantai 5. huhtikuuta 2021

Viljelypalsta

 

Otanpa esille viljelypalstani, koska siellä tulen aika paljon viettämään aikaani tulevana kesänä, toivottavasti, ja tekemään kaikkea mielen kiintoista, ainakin omasta mielestäni. Viime keväänä siis jo sain vuokrata Turun kaupungin vuokrapalstan, monivuotisen. Monivuotisuus tarkoittaa, että sopimuksella saa pitää samaa palstaa monta vuotta, nyt vuoteen 2028 asti. Tarkoittaa myös sitä, että palstaa ei kynnetä vuosittain, joten siellä saa pitää myös monivuotisia kasveja, kuten marjapensaita. Pieniä rakennelmiakin sallitaan. Pääsiäisen kuvassa onkin kolme viljelylaatikkoa, jotka otin viime kesänä käyttöön salaattien kasvatukseen, ja alustavasti käännettyä maata vielä seitsemälle laatikolle. Näihin tulee mustaa multaa ja kaikkea herkempää kasvia, kuten juuri salaattia ja sitten maustekasveja ja ehkä tomaattejakin.

Viime kesänä istutin ensimmäiset(?) viinimarjapensaat palstalle, kolme punaista, kaksi mustaa ja kaksi karviaisia. Raparperintaimenkin vein sinne. Sitten siellä kasvoi muutamia rivejä perunaa, Colomboa, ja maa-artisokkaa. Härkäpapua kasvoi sekä perunoiden kanssa samassa vaossa antamassa typpeä että ihan erillisinä riveinä. Tänä kesänä tuleekin useampaa papua ja hernettä kasvatukseen, mutta niistä enemmän myöhemmin. Vihantalannoitusta varten siellä kasvoi myös kurkkuyrttiä ja veriapilaa, jotka antoivat myös pörriäisille keräyskohteen. Puutarhan muutkin rikkaruohot saivat vapaasti rehottaa ja kukkia biodiversiteettinurkkauksessa.

Palstan huoltoon kuuluu vesisaavi, johon saa kaupungin tarjoamalla letkulla varattua kasteluvettä lämpiämään. Tänä kesänä sinne on tarkoitus saada myös pieni oleskeluterassi, jossa voi vaikka nauttia teestä tai kahvista puuhastelujen lomassa tai niiden sijaan. Tästäkin sitten jatkossa enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...