tiistai 6. huhtikuuta 2021

Tomaatintaimia ja kaikkea muutakin

 

Kevätajan harrastuksena on valmistautua kesän viljelyksiin kasvattamalla taimet ikkunalaudoilla ja missä valoisaa tilaa sattuukin löytymään. Tänä vuonna olen valmistautunut kunnolla rakentamalla varastotelineen työpöydälleni, vaimon työpöydälle ja salin ikkunan eteen. Työpöydillä kummallakin kaksi tasoa taimille, minulla vielä yksi taso lähinnä mehikasveille. Salin ikkunan edessä kaikkiaan neljä tasoa, joista kaksi jo olemassaoleville kasveille, kaksi taimille. 

Ensimmäiset kasvit kylvöksessä olivat chilit ja tomaatit. Chilit olivat ihan Prisman vihanneshyllystä rawit-lajia, hyvinkin tulinen pieni chili, tulisuudeltaan 6-7/10. Yhdestä pienestä palosta riitti suorastaan järjettömään määrään taimia, joista sitten parikymmentä mennyt eteenpäin turvepotteihin ja menossa siitä eteenpäin kasvatukseen.

Tomaatteja on kahta lajia, kun tarkoituksena vähän rajoittaa lajikemäärää. Näitä on meidän "kasvihuoneessa" kasvatettavaksi kirsikkatomaatti "chokolate cherry" ja sitten ilmeisesti avomaallakin menestyvä korkea "tigerella", jonka tomaatit keltapunaraitaisia. Siemenet ostettu pusseissa, kirsikkatomaatin pussissa kuusi siementä, jotka kaikki itivät ja kasvavat nyt taimina, ja tigerellaa 0,1 grammaa, josta taimia tuli yli tarpeen, nyt kasvamassa parikymmentä tainta, jotka pitäisi pian siirtää isompaan ruukkuun. Kuvassa vähän yli viikon takaa, maaliskuun loppupuolelta.

Samaan aikaan noiden kanssa menivät latva-artisokan taimet kokeilumielessä ja nekin hyvässä vauhdissa. Mielenkiintoisempia tuttavuuksia sitten viidakkokurkut ja hyppysinkokurkut, joista ainakin osa jää sisäkasvatukseen myös kesällä. Ja sitten vielä erinäinen määrä maustekasveja: muun muassa viittä lajia basilikaa. Ja kukkasia: elämänlankaa, neljää lajia samettiruusuja, oppineidenkukkaa, päivänsineä, rohtosamettiruusua ... ja valikoima kaktuksia.

Sitten on vielä kasveja odottamassa sisälle kylvämistä: kaalit, montaa lajia, krasseja, auringonkukkaa ...

Kevät etenee nopeasti.

1 kommentti:

  1. Kevät on ihanaa aikaa, kun saa aloittaa viljelyt! Itse laitoin juuri valkosipulin itusilmut avomaalle.

    VastaaPoista

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...