keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Koronaa ensimmäisen vuoden jälkeen



Asiat eivät aina etene nopeasti, varsinkaan haluttuun suuntaan. Viime vuonna tähän samaan aikaan korona osui Suomeenkin. Hallitus reagoi siihen vahvasti ja tavoitteeksi muodostui aluksi tartuntojen etenemisen hidastaminen sillä tavalla, että sairaalakapasiteetti ei ylittyisi, ja myöhemmin puhuttiin jopa tukahduttamisesta. Suhtautuminen perustui aluksi siihen, että myöhemmin pandemiaksi luokiteltu epidemia käyttäytyisi jotakuinkin kuin vaikeampi influenssa: hiipuisi vähitellen pois ja siihen asti tulisi vahinkoja rajata. Niin kävikin. Tartunnat vähenivät ja kesällä oltiin melkein normaalissa tilanteessa vaikka varpaillaan: taudin uhka ei mennyt minnekään. Syksyllä se sitten lähti uuteen nousuun, aiheutti uusia rajoituksia ja uutta huolta. Ja vuoden alusta taas uudestaan, entistä voimakkaammin.

Tällä hetkellä useat asiat luovat taas uutta toivoa: Suomi on pärjännyt verraten hyvin vertailtaessa muuhun Eurooppaan ja muuhun maailmaan, tartuntojen määrät ovat (taas) laskussa ja rokotteita on saatavilla. Hyvästä pärjäämisestä voidaan varmasti osaltaan kiittää harvaa asutusta ja hieman etäistä kansanluonnetta, jolla on helppo pitää turvavälejä, mutta myös hallituksen oikea-aikaisia ja oikeaa mittakaavaa olevia toimia. Kaikessa ei ole onnistuttu, mutta tautiluvut pysyneet eurooppalaisittain varsin kohtuullisina. Kun nyt alkanut lasku taas saataisiin vakiinnutettua, voivat rokotteet jo kesästä alkaen suojata uudelta aallolta. Niillä saataneen laumasuoja, joka väestön sairastamisella olisi tullut hyvin kalliiksi ja tuskalliseksi.

Huolenaiheitakin on: sekä metalliteollisuus että maatalous edellyttävät vieras- ja kausityöntekijöitä, jotka saattavat taas, varotoimenpiteistä huolimatta, tuoda uusia tartuntoja pahemmilta tautialueilta. Tästä nähtiin esimerkkejä jo viime vuonna, ja tämän vuoden puolella Rauman telakan joukkoaltistukset ja joukkosairastumiset sulkivat koko telakan järjestelyjen ajaksi. 
Vakava huolenaihe on myös uusien viruskantojen kehittyminen. Toistaiseksi huolta aiheuttavia kantoja tunnetaan kolme, joista brittiläinen muunnos on aikaisempaa tarttuvampi ja sekä eteläafrikkalainen että brasilialainen variantti pystyvät jonkin verran kiertämään rokotteella tai alkuperäistä virustartuntaa sairastamalla saatua immuniteettia. Pelättävissä on, että näiden ollessa valloillaan saattaa kehittyä vielä hankalampia mutantteja, jotka edellyttävät uuden rokotteen kehittämistä ja jakelua.
Edelleen huolenaihe on, miten talous nousee Koronapandemian päätyttyä. Yhtenä puolena asiassa on julkisen talouden velkaantuminen, mutta yksityisten pienten yritysten ja muiden toimijoiden kestokyky: miten palvelualat ja esiintyvän taiteen toimijat kestävät rajoituksia vielä kevään ja ehkä kesän yli.

Tällä hetkellä tilanne näyttää taas valoisalta. Tärkeää kuitenkin edelleen, että tartunnat saadaan pidettyä alhaalla rokotesuojaa odotellessa, jotta uusiin riskeihin pystytään reagoimaan. Maailmanlaajuisesti pitää muistaa, että "kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa". Suomea ei pysty pitämään puhtaana, jos lähinaapureissa virus on voimissaan ja variantti toisella puolella maapalloa voi aiheuttaa uuden aallon. Nyt on kuitenkin taas hyvä hetki toivoa, että asiat ovat paremmin kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...