keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Ilmastokriisi NYT!

 Ilmastokeskustelussa häiritsevä asia on, että edelleen puhutaan kuin tietyillä toimilla olisi mahdollista pysäyttää ilmaston lämpeneminen puoleentoista asteeseen tai kahteen asteeseen. Esitetään niitä ongelmia, joita syntyy, jos nämä rajat ylitetään, ja esitetään niitä päästökäyriä, joihin pitää päästä, että nämä rajat alitetaan. Mikään ei kuitenkaan toistaiseksi näytä siltä, että päästöjä saataisiin vähennettyä, eikä siltä, että lämpötilojen nousu hidastuisi, päinvastoin.

Ilmakehän hiilidioksidimäärä kasvaa vakaasti ja jopa kiihtyvästi vääjäämätöntä sahalaitakuviota 1960-luvun ja 320 ppm:n alanurkasta 2020-luvun ja 420 ppm:n ylänurkkaan. Pohjoisen pallonpuoliskon kesällä arvot laskevat metsien sitoessa hiiltä ja lämmityksen kuluttaessa vähemmän polttoainetta, mutta talven jäljiltä keväällä noustaan taas uuteen ennätykseen, vääjäämättä. Tähän eivät ilmastokokoukset ole mitään vaikuttaneet, ellei sitten käyrät olisi vielä hurjemmat ilman niitä.


Myöskään lämpötilakäyrissä ei ole mitään lohdullista: maailman tasolla lämpötilat ovat nousseet tasaisesti ainakin 1960-luvulta alkaen ja keskilämpötila on nyt yli asteen korkeammalla kuin teollistumista edeltävällä kaudella. Kun hiilidioksidin määrä ilmakehässä ei laske, ei lämpötilakaan varmasti laske, ja kun hiilidioksidin määrä kasvaa, nousee lämpötilakin. Ja kiinnostava kysymys on, jatkuuko lämpötilan nousu vielä senkin jälkeen, jos hiilidioksidin pitoisuuden nousu pysähtyy? Millaisella aikavälillä tasapainottuminen tapahtuu ja millaisia hitausvoimia muutos kohtaa? Selvää on, että lämpötilannousu ei pysähdy vaan joudumme väistämättä epämukavuusalueelle ja olemme siellä jo. 

 

Miksi sitten kriisi: millaisia haittoja aiheutuu. Olen kuvannut niitä mindmappina omaan käyttöön ja tulen käymään tätä läpi itsekseni ja julkisesti, mutta laitan tähän tämänhetkisen kuvani. Selkeästi tiedettyjä ongelmia on jo nyt muun muassa maastopalojen lisääntymiset, metsätuhot, korallien valkaistuminen.  
Ilmastonmuutos on väistämätön, vaikeasti ennustettava ja sen vaikutukset ovat vaikeasti ennustettavia, mutta jo havaittavissa. Olemme jo ilmastokriisissä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...