maanantai 24. toukokuuta 2021

EU-projektin pavut itämässä

Papuja siis tuli kuutta lajia, kymmenen kutakin. Jonkin aikaa joutui vielä odottamaan kylvöohjeita, mutta nekin tulivat sitten viime viikolla ja pääsin a) ilmoittamaan papujen saapumisen äpin kautta, b) vastaamaan kyselyyn pohjatiedoista ja odotuksista, c) ilmoittamaan viljelysuunnitelmasta (joka oikeastaan tarkoitti vain tietoa siitä, mikä lajike meni millä numerolla merkattuun viljelypaikkaan) ja d) laittamaan pavut likoon. Ohjeiden mukaan oli suositeltavaa jättää kymmenen pavun erästä vähintään kaksi säilöön varmuuden vuoksi. Päädyin siihen, että laitoin kutakin papua likoamaan seitsemän, niin istutettavia papuja olisi yhteensä 42. Kun päädyin ajatukseen, että varmuuden vuoksi idätän pavut sisällä turvepoteissa, sopivat nämä suunnilleen täydellisesti kahdelle tarjottimelle. Ja siis: tältä pavut näyttävät likoamassa espressokupeissa: 


Erityisen tärkeää tietenkin on merkata pavut niin, että kaikissa kasvatusvaiheissa voi olla varma, että koko kasvatuksen ajan pavut kulkevat merkattuna oikeilla numeroillaan (projektin tietokannan koodi) ja kirjaimillaan (omien papujen merkinnät). Tämän vuoksi hankiinkin spriiliukoiset tussit ja Clas Ohlsonilta merkkitikut. Näillä merkitsin heti kahvikupit, joissa pavut vettymässä, ja sitten turvepotit, joissa kussakin papunsa. Tikut seuraavat sitten maalle taimien mukana ja toivottavasti kestävät myös säätä ja maan vaikutusta kasvukauden ajan. Joka tapauksessa kukin lajike tulee omalle alueelleen viljelypalstalla, mikä helpottaa seurantaa.

Ensimmäiset pavut ovat nyt itäneet, jopa ennakoitua nopeammin, lämpimässä huoneilmassa. Ajatuksena on kuitenkin istuttaa taimet vasta suunnilleen Kustaanpäivän maissa, jota vanhastaan on pidetty otollisena päivänä ainakin perunan ja pellavan kylvölle. Myös papujen kannalta varmasti myös hyvä, kun hallanarkoina voivat yöpakkasissa paleltua (vaikka ei sellaista tällä kertaa ole sääennusteissa näkyvissä). Kerkiävät ainakin taimettua ja itää kaikki, jotka ovat itääkseen (varoitettiin kyllä, että kaikki tuskin itävät). Tässä siis tämänhetkistä tilannetta ja taidokkaat tikutkin näkyvissä:


Papulajikkeista on projektin tietojen perusteella neljä köynnöspapuja, jotka vaativat jonkinlaista tukea, ja kaksi pensaspapuja. Tässäkin varoitettiin, että kaikki tiedot eivät ole tarkkoja, joten kannattaa varautua tukemaan myös pensasmaisiksi oletettuja. Tämä sitten ratkaistava kesäkuun alkupuolella, ennen Juhannusta, kun viljelypalsta kuitenkin tasamaata. Pieniä ajatuksia asiasta kakkoskakkosten, tolppajalkojen ja metalliverkon tiimoilta. Pian nähtävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...