lauantai 8. kesäkuuta 2019

Brasiliasta maissia Yhdysvaltoihin

Reutersin pikku-uutinen, johon kiinnitin huomiota, koska etsin esimerkkejä ruuantuotannon vastoinkäymisistä ja erityisesti ilmastonmuutoksen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista. Tekstissä oli kuitenkin niin monta langanpäätä mielenkiintoisiin asioihin, että aloin sitä erikseen perkaamaan.

Varsinainen uutinen oli, että Yhdysvalloissa maissia käyttävä lihateollisuus varautuu huonontuneeseen kotimaiseen saatavuuteen ostamalla maissia Brasiliasta. Yhdysvaltojen maissivyöhykkeen satoa uhkaa nyt suurten jokien tulvat, jotka ovat hidastaneet kylvöjä ja saattavat huomattavasti heikentää satoja. Uutisessa mainittiin myös aikaisemmat huonot vuodet 2012 ja 2013, jolloin Yhdysvaltoihin tuotiin miljoona tonnia brasilialaista maissia, tuolloin kuivuuden vuoksi. Nämä näkyvät myös maissin hintakäyrässä (dollaria/bushell) hinnan kaksinkertaistumisena. Tämä edellyttää varautumista, vaikka varsinaista pulaa maissista ei tulisikaan.



Artikkelissa kuvattiin myös tarkasti Brasilian maissintuotannon tilannetta. Sato-odotukset ovat sadan miljoonan tonnin luokkaa ja siitä vientiin menevää ainakin kolmekymmentä miljoonaa tonnia. Erityisesti mainittiin, että viimevuotisesta sadosta on vielä jäänyt kuusitoista tonnia ylivuotista maissia, joka on hyvä saada liikkeelle, kun muualla tuotantoalueella on huonompi sato. Yhdysvaltojen osuus viennistä oli kuitenkin edellisenä huonona vuotena 2012 vain miljoonan tonnin verran, joten se ei suoraan pelasta tilannetta Brasiliassa ja muualla Etelä-Amerikassa. Se kuitenkin varmasti lisää kysyntää normaalisti yhdysvaltalaista maissia käyttävissä maissa. Erityinen yksityiskohta oli, että Brasiliassa on kypsymässä vuoden toinen sato, soijan jälkeen kylvetty maissi. Tuottopotentiaali on melkoinen.

Edelleen artikkelissa oli mukana kaksi monikansallista yhdysvaltalaista yritystä, Archer Daniels Midland ja Smithfield Foods inc. Molemmat yhtiöt ovat kymmeniä tuhansia ihmisiä työllistäviä elintarvikealan yrityksiä, ADM viljojen, öljyjen ja elintarvikeraaka-aineiden toimittaja ja Smithfield Foods lihantuottaja, jolla on sikataloudessa koko tuotantoketju siitossikaloista teurastamoihin, makkaratehtaisiin ja pakkaamoihin asti. ADM tuottaa tämän uutisen tapauksessa brasilialaisen maissin ja toimittaa sen Smithfield Foodsin tuontisatamaan Yhdysvaltojen itärannalle, jossa yhtiöllä on kapasiteettia viljan vastaanottamiseksi kun kuljetuskustannukset tekevät kotimaisen Keski-Lännestä tulevan viljan kannattamattomaksi. Smithfield Foods osoittautui erityisen mielenkiintoiseksi yritykseksi.

Smithfield Foods (seuraa käännettyä tietoa Wikipediasta) on maailman suurin sianlihantuottaja. Sillä on 500 omaa maatilaa sikojen kasvatukseen ja lisäksi 2000 sopimuskasvattajaa, maailmanlaajuisesti yli viisikymmentätuhatta työntekijää ja liikevaihto 2015 14 miljardia USD. Maata yhtiöllä on 146.000 eekkeriä, eli noin kuusikymmentätuhatta hehtaaria. Vuonna 2013 WH Group, silloin vielä Shuanghui, kiinalainen sianlihantuottaja, osti yrityksen koko osakekannan 4,72 miljardin USD hinnalla.

Pieni uutinen, joka tuo mielenkiintoisella tavalla esille merkittäviä asioita sekä kansainvälisestä elintarviketeollisuudesta että todella suuren mittakaavan elintarvikevirroista ja niiden vasteista ilmaston asettamiin haasteisiin.

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...