Vuosi 1802 on minulle merkityksellinen jo lapsuusvuosien perusteella. Silloin katselin usein Kauttuan Klubin, ruukinkartanon, pääoven yläpuolelle maalattua vuosilukua, joka kertoi mahtirakennuksen rakennusvuoden. Kartanortakennus, silloin vielä ilman matalampia sivusiipiään, rakennettiin Gabriel von Bonsdorffin, Kakskerran Brinkhallin isännän ja Turun Akatemian professorin, myötävaikutuksella silloin muodikkaaseen uusklassiseen tyyliin. Aika oli Kauttuan ruukissa muutenkin käänteentekevä, kun ruukinpatruuna Johan Parmen Timmin kuoltua 1801 Anders Falck avioitui tämän tyttären Agatha Eleonoran kanssa ja alkoi johtaa ruukin toimintaa. Uusi päärakennus sopi juhlistamaan uutta aikaa Kauttualla.
Sama vuosi, 1802, tulee vastaan myös Suomen Talousseuran arkistossa, kun tutkin perunanviljelyn edistämistä Suomessa. Tuona vuonna Seura lähetti kyselyn pitäjiin perunanviljelyn tilasta kunkin pitäjässä ja niistä toimista, joilla Seura voisi edistää perunanviljelyä kullakin paikkakunnalla. Tämän seurauksena arkistoon kertyi kattava läpileikkaus perunanviljelystä, mutta myös esimerkiksi yhteiskuntasuhteista ja elinkeinoista koko Suomen alueella. Tämä antaa mielenkiintoisen materiaalin yksityiskohtaiseen tarkasteluun pitäjien, herraskartanoiden, talojen ja torppien tasolla.
Vuosi 1802 on muutenkin mielenkiintoinen sekä Suomen että Suomen Talousseuran kannalta. Vuonna 1797 perustetun Talousseuran toiminta oli siihen mennessä saavuttanut tietyn vakiintuneisuuden asteen, mutta alkuaikojen innostustakin oli vielä mukana. Aiemmin pienessä mittakaavassa kokeiltu hanke perunanviljelyn edistämiseksi lähti toden teolla liikkeelle koko valtakunnanosan alueella, ensimmäiset oikeat isorokkorokotteet annettiin ja seuran jäsenet ideoivat uudenlaista opetustoimintaa rahvaan lapsille. Koko Suomen osalta aika on mielenkiintoinen, jälkiviisaasti, koska tulevaa kohtaloa saatettiin vain aavistella, mutta säätyläistön aktiivisuus viittasi selvään käsitykseen Suomen erityisasemasta valtakunnassa. Vuosi 1802 on tavallaan tavallinen vuosi Suomen historiassa, mutta kuitenkin erityinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti