torstai 8. huhtikuuta 2021

Kansalaiset tekevät tiedettä pavuista

 

Pulsesincrease on viisivuotinen EU-projekti, johon osallistuu 26 tutkimusryhmää tai laitosta neljästätoista maasta. Tutkimuskohteina ovat palkokasvit: pavut, linssit, kikherneet ja lupiinit ja niiden kantojen säilyttäminen, ominaisuudet ja käyttö. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on lisätä palkokasvien lajivalikoimaa, biodiversiteettiä, Euroopassa, osana tulevaisuuden maataloutta ja ravinnontuotantoa.

Yhtenä osana projektia on "kansalaistiede", tavalliset harrastajat ja viljelijät viljelemässä ja raportoimassa kukin muutamasta papulajista ja mahdollisesti ja toivottavasti säilyttämässä mielenkiintoisia kantoja ja jakamassa niitä edelleen, mahdollisesti vaihtamassa toisten harrastajien kanssa. Tätä varten kullekin osallistujalle lähetetään, materiaalinsiirtosopimusta vastaan, kuutta lajia papuja (joista yksi kaikille yhteinen kaupallinen lajike standardina) sellaisen määrän, että sitä voi kasvattaa pellolla, puutarhassa tai vaikka parvekkeella. Kuvan (pulseincrease-projektin kotisivulta) perusteella näyttäisi olevan noin viisi papua per laji.

Kansalaisprojektiin on ilmoittautunut yhteensä yli 3400 osallistujaa. Papulajikkeita, maatiaisrotuja, on yhteensä yli tuhat. Osallistujat ympäri Eurooppaa, mutta eniten Keski- ja Etelä-Euroopasta, selkeä keskittymä jostakin syystä Portugalissa. Suomesta ilmeisesti muutama mukana. Minä osasin hakea sinne, kun viljelypalstojen yhteisellä Facebook-sivulla oli siitä tietoa. Nyt olen allekirjoittanut materiaalinsiirtosopimuksen ja odottelen papulajitelmaani ja lisäohjeita loppukuusta.

Ensi kesänä olisi joka tapauksessa tarkoitus kasvattaa ainakin härkäpapua palstalla ja ruusupapuja puutarhassa koristekasvina. Ja joku muukin koristeellinen papu on tarttunut matkaan. Ja tietenkin herneitä pitää kasvattaa. Kansalaistiedeprojekti tuo sitten lisämaustetta tähän viljelyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...