maanantai 15. huhtikuuta 2019

Rohkeutta!

Eduskuntavaalit käytiin, ja tulos oli selkeä: SDP, Vasemmisto ja Vihreät voittivat viisitoista paikkaa ja edellinen hallituskoalitio hävisi kuusitoista. Seitsemän edesmenneen hallituksen ministeriä putosi eduskunnasta. Eniten kärsi Keskustapuolue, joka johtajansa johdolla oli kauimpana kannattajakuntansa toiveista ja otti eniten osumaa huonosti valmistellun lainsäädäntötyön puolustamisesta ja eteenpäin runnomisesta. Väärää rohkeutta. Alkuperäiset hallituskumppanit säilyivät lähes vaurioitta, Kokoomus ajamalla itsensä näköistä politiikkaa ja Perussuomalaiset putoamalla hallituksesta kesken kauden.

SDP, Vasemmisto ja Vihreät ajavat samoja tavoitteita, mutta vähän erilaisilla painotuksilla: koulutusta; toimia eriarvoistumista, syrjäytymistä ja köyhyyttä vastaan; ja ilmastonmuutoksen ja sen seurausten hillitsemistä. Kaikki ovat voittonsa ansainneet.

Hallitusneuvottelut voidaan nähdä pelinä, jossa hallituskumppaneita ostetaan näitä miellyttävillä lupauksilla. Kompromissejahan tarvitaan joka tapauksessa. Tämän vuoksi ei saa kuitenkaan unohtaa, ketkä olivat vaalien todelliset voittajat ja mitä arvoja he ajoivat. Kaikki kolme. Niitä arvoja pitää kunnioittaa neuvotteluissa ja niitä on puolustettava rohkeasti. Ja kuitenkin muistaen maltillisuus, josta edellisestä hallituksesta  valikoituva hallituskumppani muistuttaakin, on se sitten kuka tahansa kolmesta.

Rohkeutta! Vaalivoitosta on hyötyä vain, jos se hyödynnetään. Ja muistaen, että paikka oppositiossa näillä luvuilla voi silti olla parempi kuin lähteä väärän politiikan apupuolueeksi pääministerinä.
SDP on parhaimmillaan, kun se on rohkeimmillaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallitusspekulaatiota eduskuntavaalien jälkeen

Joulukuun lopussa arvioin mahdollisia hallituskokoonpanoja silloisten kannatusprosenttien perusteella. Silloin pidin mahdollisena kolmea eri...