torstai 5. joulukuuta 2024

Pestoa ja salsaa


 Päivän luukussa, 5. päivä, oli tarvikkeet tee-se-itse-salsan valmistukseen: kirsikkatomaattien, jalapenojen ja korianterin siemeniä. Niistä saa varmasti heinäkuussa tulisen ja mausteisen salsan kesäpäivän texmex-hetkiin. Hieman kuitenkin ensin pähkäiltävä, missä kasvatan kaksimetriseksi kasvavia, mieluummin kasvihuoneessa viihtyviä kirsikkatomaatteja. Sekin selvinnee.

Syksyn mittaan olen opetellut tekemään pestoa omista yrteistä. Tätä varten olen kasvattanut Plantuin Smart Gardenilla korianteria ja useampaa erilaista basilikaa ja palstalla persiljaa. Eli kerään astiaan joko basilikaa, korianteria tai persiljaa sellaisen sopivan määrän, puoli litraa tai litran. Siihen päälle tulee kuorittuja auringonkukansiemeniä pussillinen, 180 g, ja raastettua grana padanoa pussillinen, 80 g, suolaa ja kaksi valkosipulinkynttä. Sitten soseutetaan sauvasekottimella oliiviöljyn kanssa. Oliiviöljyä tuntuman mukaan sopivan paksuksi tahnaksi, noin 1 - 2 dl. Alkuperäinen määrä yrttejä vaikuttaa tähän, mutta ei se lopullinen sakeusaste niin tarkkaa ole.

Suolaa kannattaa laittaa, mutta ei liikaa. Maun voi tarkistaa lisäämällä ensiksi noin puoli teelusikallista tai jopa vähemmän. Pestosta tulee täyteläisempää kun paahtaa auringonkukansiemenet ensin kuivassa pannussa sekoittaen, varoen polttamista. Auringonkukansiementen sijaan voi käyttää pinjansiemeniä, kuten alkuperäisessä basilikapestossa onkin, mutta ovat huomattavasti kalliimpia ja vain vähän maukkaampia. Paahdettuna auringonkukansiemenet voittavat mielestäni maussakin.

Ol käyttäneet sekä basilika- että korianteripestoa pastassa: haluttu pasta keitetään normaalisti ja sekoitetaan pesto kypsän pastan joukkoon. Varmasti persiljapestokin sopisi siihen, mutta sitä käytimme perunoiden ja uunissa kypsytetyn porsaan ulkofileen kanssa ja myöhemmin voileipien päällä. Toimii niissäkin.

Viljelyharrastuksen hyviä puolia on, että tulee kokeiltua ruokia, joita muuten ei ehkä kokeilisi. Pesto itsekasvatetusta korianterista oli todella hyvä kokemus, mutta emme olisi sitä kaupan yrtillä kokeilleet, tuskin persiljaakaan pestoon. Nyt voin kyllä suositella, että kannattaa kokeilla vaikka ostoyrteilläkin.

Ensi kesänä sitten salsaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Papuja, mitä niitä on

  Joulukalenterissa päivän luukussa oli syötävien kasvien siemeniä: jäävuorisalaattia, vahapapuja ja purppurabasilikaa. Siitä innostuneena a...