tiistai 1. elokuuta 2017

Rautaruukit

Hieman mahtipontinen otsikko, mutta en keksinyt parempaakaan. Tässä vaiheessa halusin kuitenkin käydä läpi omia ajatuksia siitä, miksi nimenomaan rautaruukit tulevat tässä blogissa nousemaan esiin silloin tällöin. Ehkä useamminkin.


Yksi syy on tietenkin se, että olen itse kotoisin Kauttualta, jossa sijaitsi yksi 1600-luvulla perustetuista ruukeista ja sen perinteet elävät yhä paikkakunnalla. Olen myös useamman kerran vieraillut Leineperin ruukin ympäristössä ja tästä on jäänyt muistikuvia lapsuudesta asti. Leineperissä, nykyisin Ulvilan kunnassa, teollinen toiminta loppui rautaruukin mukana, minkä vuoksi ympäristö onkin säilynyt museomaisena. Sukututkimuksen kautta on myös selvinnyt, että ainakin kolme sukupolvea yhdestä esivanhempien linjasta on työskennellyt seppinä Kosken ja Kauttuan ruukeissa. Myös tätä kautta tulee mukaan henkilökohtaista kiinnostusta.

Toinen syy on se, että rautaruukit ovat merkittävä osa Suomen teollista historiaa Ruotsin suurvaltakauden alusta 1900-luvun alkuun. Tänä aikana poliittiset ja yhteiskunnalliset murrokset, teknologian kehittyminen ja maailmankaupan muutokset heijastuivat suoraan ruukkien toimintaan. Ruukit edustavatkin historian hitaasti muuttuvaa osaa, longue duréeta, jota vastaan erilaisia yhteiskunnan muutoksia voi peilata.

Rautaruukkien toiminta on myös useallakin tavalla osa maataloushistoriaa. Ruukit perustettiin erillisiksi yhteisöiksi maaseudun keskelle. Niiden oli kuitenkin huolehdittava elintarvikkeiden järjestämisestä työväestölleen, mikä tarkoitti pitkälti omavaraistaloutta. Tämän seurauksena Ruukit olivat merkittäviä maataloustuottajia, joilla oli usein useita maatiloja omistuksessaan. Ne vaikuttivat myös laajemmin maaseudun yhteisöihin, koska ahjot ja masuunit nielivät runsaasti hiiltä, jota talonpojat tai ruukin lampuodit tuottivat, ja hiilen, malmin, takkiraudan ja lopputuotteiden ajot työllistivät lähiseudun väestöä. Nämä suhteet vaikuttivat laajalla alueella ruukkien ympäristössä.

Ruukit olivat myös merkittäviä innovaatioiden levittäjiä Omassa gradutyössäni arkistossa olen törmännyt useampaankin ruukinpatruunan kirjeeseen, jossa kertoo perunanviljelystä ruukin mailla ja ruukin työväen ja torpparien keskuudessa jo 1700-luvulla, ennen tämän viljelyn varsinaista juurtumista Suomeen. Fagervikin Hissinger kertookin ehkä ensimmäisistä suomalaisista perunaviljelyksistä 1720-luvulla ruukin seppien mailla.

Papuja, mitä niitä on

  Joulukalenterissa päivän luukussa oli syötävien kasvien siemeniä: jäävuorisalaattia, vahapapuja ja purppurabasilikaa. Siitä innostuneena a...